In Nieuws

In juni van dit jaar overlijdt de golden boy van Tatort, Götz George. Voor mij de belichaming van een ‘goede’ Duitser.

Als commissaris Horst Schimanski treedt Götz George – wat een heerlijke, allitererende naam – 29 keer op in Tatort, en ook nog tweemaal in een film. In de eigen Schimanski-serie is hij 17 maal Kriminalhauptkommissar. George mocht 77 jaar worden. Mit Humor sogar. In mijn Friese geboortedorp heeft de Duitse televisie geen bereik, in mijn studiestad Groningen, begin jaren ’80, iets meer. Elke zondag zit ik om 20.15 uur aan de buis gekluisterd. Ik schrijf de titel zelfs op in een boekje, want ik kijk niet graag een aflevering twee keer.

Met zijn kompanen Kommissar Christian Thanner (Eberhard Feik), slim en gedegen, en het Nederlandse hulpje Chiem van Houweninge als Hänschen lost hij elke moord op die op zijn pad komt. Altijd uniform gekleed, in een groene legerjas, zijn Feldjacke. Dat vind ik niet storend. Voor mij is hij ‘einer der bedeutendsten Schauspieler Deutschlands’.

Mijn vader had vier broers. Hij is de jongste. Drie van de vijf moeten in de Tweede Wereldoorlog werken in Duitsland. Als de oproep voor de twee jongsten komt, vindt mijn beppe het genoeg. Sjouke en Jelle moeten thuis blijven. Daarop zijn de twee, aan de Lytsebuorren in Berltsum, ondergedoken. In de winter van ’44 komen de Duitsers langs. Gelukkig worden de twee broers, mede door de redelijke Duits pratende broer Wijbren, op bezoek vanuit Duitsland, niet gevonden.

Geen van de broers had volgens mij een hekel aan de Duitsers. Wel is het voor Wijbren lastig om met vee te werken – ik herinner me nog zijn verhaal over de eerste geboorte van een kalf – terwijl hij is opgeleid als timmerman. Broer Adolf heeft in ieder geval zijn naam mee. Na de oorlog wordt hij consequent Dolf genoemd.

Kortom, Duitsland was in mijn familie een heikel onderwerp. Ruim 35 jaar na de oorlog – in de tijd zonder social media en google – krijgt de Duitser voor mij een positief beeld in de persoon van Götz George.  Het is zoals de Duitse media schrijven: ‘mit seiner Tod geht eine Fernsehära zu Ende’.

Misschien moet ik als eerbetoon Duisburg eens bezoeken. Er is zelfs een heuse Schimi-Tour: wo aß Schimi seine erste Currywurst? Wo verbrachte er eine heiße Nacht mit der Kneipenwirtin Lilo? Helaas is de catering niet bij de toer inbegrepen, maar een König Pilsener kan ik zelf ook nog wel bestellen. Ik zal met liefde een toost uitbrengen op Schimi!

Recente berichten

Type uw zoekwoord en druk op enter

afscheid-van-weststellingwerf-6