In Nieuws

Soms heeft de voortschrijdende digitalisering zijn voordelen. Netflix en Uitzending gemist vind ik fantastische uitvindingen. Ik prefereer nog steeds een goed boek, maar een serie is ook niet te versmaden. Zo lees ik nu Dilemma van John Grisham, ik ben halverwege maar het tempo is laag, ik zou willen dat ik het boek kon doorspoelen. Nee, dan het tempo van een tv-serie. Op zondag keek ik naar Wallander, een dag eerder uitgezonden op NPO2. Jaren geleden las ik al de boeken van Henning Mankell. Ik keek niet naar de series, er zijn te veel Wallanders (Engels, Zweeds) en te veel zenders (de Belg, NPO) die het uitzenden. En ik heb er een hekel aan halverwege een aflevering te denken, shit, ik weet al hoe het afloopt.

Onlangs ben ik toch gaan kijken, met dank aan Uitzending gemist. De laatste serie, met de echte Wallander – Krister Henriksson – is magistraal. Na de Gekwelde man, Verdwenen, Het bedrog en Het gemis keek ik vanochtend naar De brandstichter. Prachtige, maar ook droevige televisie. Kurt Wallander kan het niet over zijn hart verkrijgen zijn naasten en collega’s te vertellen dat bij hem Alzheimer is geconstateerd. Ik moet regelmatig mezelf overtuigen dat Wallander niet bestaat en niet een oud-collega is. Ik ga volgende week weer kijken, naar De rouwvogel. De allerlaatste.

Het tempo haalt het niet bij Netflix, lekker een paar afleveringen van een serie achter elkaar kijken, op je eigen moment. Nu zit ik midden in The following. daarna volgt Lilyhammer. En toch koop ik nog steeds boeken … ik houd de recensies in de gaten. Laatste aanschaf is derhalve Lars Kepler met Stalker. Scandinavische toppers zijn voor mij Lapidus, Indridason en Nesbø. In het Angelsaksische breek ik graag een lans voor George Pelecanos, Ian Rankin en Harlan Coben.

De ultieme uitdaging is natuurlijk om zelf een detective te schrijven. Ik ben ooit op dit spoor gezet door de tien magistrale boeken van Sjöwall & Wahlöö. Misschien heb ik hulp nodig … ja, ik weet het zeker … ik zoek mijn eigen Maj Sjöwall ..

Recente berichten

Type uw zoekwoord en druk op enter

demis roussos met my friend de wind uit 1973